U okviru projekta “Smanjenje nezaposlenosti u opštini Bijelo Polje”, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović potpisao je danas i uručio ugovore o dodjeli grantova za 37 poslodavca.

Za obuke na radnom mjestu za 60 i prekvalifikaciju 39 nezaposlenih radnika je obezbijeđeno 84.600 eura, dok je 329.000 eura obezbijeđeno za 88 radnika sa Biroa rada koji će raditi kod poslodavaca 12 mjeseci.

Predsjednik Opštine je kazao da je lokalna samouprava na polju unapređenja biznis ambijenta u prethodnom periodu uradila možda najviše od svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, a da se ovim projektom po prvi put stimuliše zapošljavanje većeg broja radnika sa Biroa rada.  

"Problem nezaposlenosti  je pitanje koje nas najviše boli i koje je suština svih naših ekonomskih politika, tako da je ovaj projekat jako značajan za rješavanje tog problema i zaustavljanje odliva stanovništva. Dakle, zahvaljujući projektu ’Smanjenje nezaposlenosti u opštini Bijelo Polje’ posao je dobilo 88 mladih ljudi, ali ne tamo gdje smo prebukirani, u opštinskom i državnom sektoru, već u realnoj privredi. Tako je 37 preduzeća iz Bijelog Polja dobilo onu radnu snagu koja im nedostaje, stručne i kvalifikovane mlade ljude, a Opština će im šest mejseci davati platu, koja je u neto iznosu oko 450 do 550 eura, dok će ih poslodavci iz svojih sredstava isplaćivati preostalih šest mjeseci" - istakao je predsjednik Smolović

Projekat je dio Programa Evropske unije (EU) i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a učešćem u njemu Opština želi da smanji nezaposlenost u Bijelom Polju.

"U okviru ovog projekta odrađene su razne prakse i prekvalifikacije za 99 nezaposlenih lica, za šta je utrošeno 84. 600 eura, a 329.000 eura je dodijeljno za zapošljavanje u trajanju od 12 mjeseci, sa tim što Opština finansira šest bruto plata, a šest finansiraju poslodavci. Iskreno se radujemo što su nam poslodavci izašli u susret i što sada zajedno radimo na pospješivanju zapošljavanja. Ovo je veliki uspjeh za Opštinu Bijelo Polje i mi se nadamo da ćemo u narednom periodu takođe imati nove projekte, koji će osim zapošljavanja lica nuditi i opremu" - kazao je Goran Prebiračević, šef Kancelarije za EU projekte. 

Posao zahvaljujući ovom projektu je dobila Zilha Mujanović, koja je već godinama bila na Bioru rada.

"Danas je jako teško doći do posla, zato sam jako srećna što sam uspjela da iskoristim ovu priliku, da riješim egzistencijalno pitanje i da ostanem u svom gradu. Radim kao prodavačica u butiku Lux Lady, prezadovoljna sam i zahvalna na pruženoj šansi da radim“ - kazala je Mujanovićeva.

Projekat “Smanjenje nezaposlenosti u opštini Bijelo Polje” koji sprovodi Opština Bijelo Polje u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.