Međunarodno priznanje "Zlatni zmaj" za doprinos razvoju fantastične književnosti Branislavu Jankoviću, književniku iz Srbije i priznanje "Zlatni zmaj" za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu, Vanji Kranjčević, organizatorki SFeraKona, uručena su sinoć u Kući Rista Ratkovića, u okviru REFESTICON-a.

O značaju Regionalnog festival fantastične književnosti REFESTICON, večeras je govorio i predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je istakao da ova manfestacija odražava tradicionalno njegovanje stvaralaštva i brige o kulturnom nasljeđu u Bijelom Polju, gradu Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića.

“Festival REFESTICON ove godine slavi jubilej, 10. godina postojanja, što potvrđuje da u Bijelom Polju postoji poseban odnos prema pisanju i književnosti. Iz tog razloga smatram da REFESTICON izborom književnika i tema koje je u proteklom periodu obrađivao ima višestruku ulogu u promociji i očuvanju kulturne baštine”, istakao je Smolović, dodajući da je afirmacija crnogorskih autora i promocija književnika iz drugih država dodatna vrijednost koju organizatori REFESTICON-a u kontinuitetu sprovode.

U ime Ministarstva kulture i medija, generalni direktor Direktorata za medije, Neđeljko Rudović, zahvalio je organizatorima festival fantatsike što su Crnoj Gori i Bijelom Polju i ove godine podarili Refesticon.

“Od mnoštva kulturnih manifestacija i festivala, samo se u rijetkim slučajevima može govoriti o jasnom konceptu koji afirmiše određenu estetiku ili žanr, kakav je REFESTICON. Konceptom kojim je fokusiran jedan žanr, sadržaji manifestacije stavljaju se u jasniji idejni okvir, što, po prirodi stvari, traži i jasnije definisane efekte same manifestacije. U ovom slučaju to je promocija i afirmacija književne fantastike, a to je i više od 20 novih knjiga, 60 novih autora, od kojih su čak 10 iz Bijelog Polja”, kazao je Rudović.

On je napomenuo i da je naše kulturno nasljeđe bogato fantastikom, te da je zato dobro da postoji festival u okviru kog se publici nudi uvid u skorašnje stvaralaštvo književne fantastike, čime se, kako je kazao, ujedno i odvija dijalog između zavidne, uglavnom folklorne, tradicije i savremenih autorskih ostvarenja.

“To je jedan od bitnih preduslova za ozbiljniji upliv fantastike u savremeno književno i umjetničko stvaralaštvo Crne Gore, što ujedno predstavlja značajan doprinos našoj žanrovski, ne baš razuđenoj književnoj sceni”, dodao je generalni direktor Direktorata za medije.

REFESTICON nije samo autorski projekat Radija Bijelo Polje, on je djelo svih partnerskih festivala, organizacija, institucija i pojedinaca, poručila je direktorica ove medijske kuće, dr Andrijana Rabrenović, na zatvaranju jubilarne fantastične manifestacije.

Govoriti na 10. jubilarnom REFRSTICON-u, kako je istakla, istovremeno je čast i velika odgovornost.

“Iza nas je decenija organizovanja festivala koji je ujedinio region kroz fantastičnu književnost. Od ideje tvorca Dragića Rabrenović do danas, uspjeli smo da objavimo deset festivalskih zbirki autora iz regiona, četiri festivalske zbirke autora-učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Crne Gore, nekoliko izdanja istaknutih pisaca iz regiona, kratke priče autora crnogorske fantastike, što, prevedeno u brojke, kada govorimo o zbirkama iznosi oko 300 kratkih priča autora iz osam država i više od 150 priča djece iz Crne Gore”, podsjetila je dr Rabrenović, napominjući da su tokom REFESTICON-a ugostili više stotina pisaca iz regiona i država EU.

Izvor: Refesticon.com