Uz veterane i legende crnogorskog i jugoslovenskog fudbala, buduće fudbalske zvijezde, aktuelne prvotimce, brojne zvanice i obećanje da će se u Bijelom Polju u narednim godinama na rekonstuisanom Gradskom stadionu igrati prvoligaški fudbal, Fudbalski klub Jedinstvo proslavio je 100 godina od osnivanja.

Svečanom akademijom u Centru za kulturu sa preko 300 zvanica, na prigodan način obilježen veliki jubilej.


Govoreći o FK Jedinstvo, predsjednik Petar Smolović, kazao je da nije potrebno znati previše o crnogorskom fudbalu, da bi spoznali veličinu „Jedinstva“.

“Upravo na tu stogodišnjicu vratili smo se u Prvu crnogorsku ligu, gdje tradicijom i umijećem i pripadamo. U dogledno vrijeme nadamo se evropskim nastupima našeg Jedinstva. Zato, neka Jedinstvo traje i pobjeđuje još ne 100, nego 1000 godina, kao što traje milenijum i naša država Crna Gora” - kazao je Smolović.

Predsjednik FK Jedinstvo, Nermin Bećirović, kazao je da je 100 godina veliki i značajan period i za mnogo veće države, gradove i društva uopšte, a kamoli za bjelopoljski klub, naš grad i državu Crnu Goru, te da bogata tradicija Jedinstva treba da služi na ponos svim Bjelopoljkama i Bjelopoljcima.On je podsjetio sve uspjehe ostvarene u proteklom vijeku i zahvalio se svima koji su utkali dio sebe u istoriju kluba.

"Jedinstvu je mjesto u vrhu naše fudbalske elite. Zaslužuje to naša bogata tradicija, naš grad, ali i ovi momci koji se časno i pošteno bore za boje svog kluba” - istakao je Bećirović i zahvalio se vjernim navijačima ultrasima i sponzorima koji uz Opštinu i Centar za sport i rekreaciju podržavaju klub.Svečanoj akademiji, povodom 100 godina kluba Jedinstvo, prisustvovao je i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević, koji je istakao da je ovaj klub sinonim ne samom za sport u Bijelom Polju, već na cijelom sjeveru Crne Gore.

“Čitav jedan vijek, ispunjen velikim radom, borbom i emocijama prema fudbalu, rezultirao je stvaranjem kluba koji služi na čast svim građanima Bijelog Polja. Stogodišnja istorija kluba obilježena je uspjesima, velikim pobjedama i sjajnim igračima, koji su sa ponosom branili boje Jedinstva. Ta bogata istorija obavezuje sve strukture kluba da u narednom periodu još posvećenije rade na razvoju fudbala i kluba, kako bi Bijelo Polje u godinama koje dolaze imalo stabilnog prvoligaša. Ja iskreno vjerujem da će Jedinstvo u Budućnosti biti još uspjšenije nego što je bilo tokom prvih 100 godina postojanja, da će ovaj klub iznjedriti i nove reprezentativce, sjajne igrače, a Fudbalski savez Crne Gore pružaće im nesebičnu podršku” - poručio je Savićević.Fudbalerima, stručnom štabu i rukovodstvu Jedinstva iz sezone 2005/06. kada je Jedinstvo igralo u Meridijan super ligi  uručene su plakete i zahvalnice, u znak sjećanja na najveći uspjeh bjelopoljskog kluba u istoriji.

Zahvalnice su uručene i sponzorima, organizacijama i prijateljima kluba za doprinos trajanju i uspjehu kluba tokom istorije.Svečanu akadamiju svojim nastupom upotpunio je Gradski hor i profesor muzike Nenad Goljević, a prikazan je i film “100 godina ljubavi”, čiji su autori veliki zaljubljenici u sport, Boban Obradović i Slobodan Šebek. 

Ranije danas na Gradskom stadionu su položeni vijenci fudbalerima Jedinstva koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu, a u galeriji Centra za kulturu je otvorena izložba fotografija.