Skupština opštine Bijelo Polje usvojila je danas Predlog Odluke o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 16 miliona i 113 hiljada eura.

Za budžet je glasalo 19 odbornika, dok je 12 bilo protiv.

Sekretarka Sekretarijata za finansije, Alida Nuhodžić, saopštila je da se ukupni budžetski prihodni raspoređuju na tekuću budžetsku potrošnja - 9.816.800,80€, otplatu duga 2.563.000,00€ i kapitalni budžet 3.733.199,20€.

„Budžet za 2023. godinu još jedan je pokazatelj odgovornog odnosa prema svim potrošačkim jedinicima, njime se obezbjeđuje održivost, stvaraju uslovi za normalan rad svih organa lokalne  samouprave i omogućava se ušteda na svim nivoima, uz obezbjeđivanje podrške građanima i privredi“, istakla je Nuhodžić, napominjući da su dobili saglasnost Ministarstva finansija na Predlog Odluke o budžetu.

Nuhodžić je napomenula i da je pristiglo pet amandmana, te da je samo jedan prihvaćen i to onaj, koji je podnio Mujo Vreva, a koji se odnosi na naknadu predsjednicima sindikalnih organizacija i koji je postao sastavni dio Odluke o budžetu za 2023. godinu.

Predsjednik Petar Smolović saopštio je tokom  diskusije  o budžetu da se Opština u poslednjih skoro pet godina, koliko je on na čelu bjelopoljske samouprave, nije zadužila ni jedan cent. “Niti planiramo da se zadužimo, već da nastavimo sa otplatom dugova, realizacijom plana optimizacije”, kategoričan je bio  predsjednik Smolović. On je podsjetio da je  u pogledu infrastrukture bjelopoljska opština najrazvijenija na sjeveru Crne Gore. “Mi očekujemo i podršku države u tom dijelu, a ne  smije  se optuživati Opština  što ne gradi škole i bolnice, jer smo mi tu samo da pomognemo. Takođe, ova  opština nije odgovorna za zaustavljanje kapitalnih projekata, tako da i u tom kontekstu kritike treba uputiti na pravu adresu”, poručio je, između ostalog, predsjednik Smolović.

Izvor: Radio Bijelo Polje