Povodom 3. januara, Dana oslobođenja Bijelog Polja, danas je u Centru za kulturu održana svečana sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje.

Predsjednik Skupštine opštine Ernad Suljević čestitao je Dan opštine Bijelo Polje i podsjetio na 3. januar najznačajniji datum u bogatoj istoriji našega grada, te da je današnji dan prožet iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema našim precima, koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada.

“I danas, kao i tada, sjećanjem na sve one koji su dali živote za slobodu koju baštinimo u svojoj državi, Crnoj Gori, činimo to sa pijetetom i poštovanjem, ali i obavezom čuvanja od zaborava, između ostalog i kulturom sjećanja kako to danas radimo” – kazao je Suljeviće.

Predsjednik Opštine Petar Smolović čestitajući građanima 78 godina od oslobođenja Bijelog Polja, naglasio da je Dan oslobođenja Bijelog Polja, ovjenčan slavom rodoljublja, podsjeća, obavezuje i putokazuje, nepobjedivoj ideji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest, zalog prošlosti i stubovi evropske budućnosti.  

“Svi mi sa dubokim pijetetom poštujemo ovaj dan kao simbol zajedničkog žrtvovanja tokom narodnooslobodilačke borbe, kada su doprinos jednako dali pripadnici svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, ne štedjeći svoje živote za mir i slobodu” – naveo je Smolović.

Svečanoj sjednici SO Bijelo Polje prisustvovali su i ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Mijomir Vojinović, poslanici u Skupštini Crne Gore iz Bijelog Polja, potpredsjednici Opštine, odbornici, predstavnici političkih partija, boračkih i vjerskih organizacija, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, ekselencije ambasadori, gosti iz susjednih gradova, kao i brojni sugrađani.

Predsjednik Opštine je istakao da i pored nedovoljnog razumijevanja za projekte na kojim počiva perspektiva sjevera Crne Gore od strane Vlade, uz maksimalni napor i angažovanje, lokalna samouprava je i u protekloj godini postigla zavidne rezultate.

“Domaćinski smo poslovali trudeći se da unaprijedimo sve oblasti u centar stavljajući zadovoljstvo građana kao rezultantu svih naših napora. Zato smo i zavrijedili povjerenje građana da nastavimo voditi grad u narednom periodu još marljivije i senzibilnije” – poručio je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Na svečanoj sjednici uručeno je i najveće opštinsko priznanje, Nagrada “3. Januar” direktoru Opšte bolnice dr Kenanu Eroviću i Fudbalskom klubu “Jedinstvo”.

U svečanom programu povodom obilježavanja Dana opštine nastupili su Gradski hor Bijelog Polja i Bjelopoljski tamburaši.

Ranije danas delegacije Opštine, boračkih organizacija i političkih partija položile su danas vijence na Spomenik palim borcima i biste narodnih heroja, povodom Dana opštine Bijelo Polje i Dana oslobođenja.



Počast narodnim herojima, koji su nosili barjak slobodarstva i bili primjer hrabrosti i časti, odala je delegacija Opštine, članovi UBNOR-a i antifašista, delegacija OBNOR-a, članovi boračkih organizacija iz Podgorice, Berana i Prijepolja, kao i predstavnici političkih partija.