Svečana akademija "Sjećanje na Trša", povodom 110 godina od rođenja narodnog heroja Rifata Burdžovića Trša, održana je večeras u Centru za kulturu, u organizaciji SUBNOR-a Crne Gore i Opštine Bijelo Polje.

Otvarajući svečanu akademiju, predsjednik Opštine, Petar Smolović, istakao je da je Rifat  Burdžović  Tršo bio i ostao simbol antifašističke i narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika.

“Narodni heroj Rifat Burdžović Tršo je simbol antifašističkog otpora, koji je avangardno povela ondašnja inteligencija, shvativši opasnost nadolazećeg talasa fašizma. Kao partijski funkcioner i ratni starješina, bio je odlučan i energičan, hrabar i požrtvovan borac. U toku NOB-a, organizovao je pripreme za oružani ustanak, a proglasima i direktivama se borio za učvršćivanje bratstva među Srbima, Crnogorcima, Bošnjacima  i Muslimanima, a bio je organizator formiranja Treće proleterske sandžačke udarne brigade”, naveo je, između ostalog, Smolović.

Podsjetio je da je  Rifat Burdžović Tršo, zajedno sa komandantom brigade Vladimirom Kneževićem Volođom i komandatom četvrtog bataljona Tomašem Žižićem, u selu Trnovu, kod Mrkonjić Grada, u noći između 2. i 3.oktobra 1942. Godine, zvjerski ubijen i bačeni u jamu Grujića na Baračkom brdu.

“I zato budimo ponosni što je naša sredina iznjedrila kosmopolitsku ličnost -  Rifata Burdžovića Trša, čiji značaj je vanvremen. Steći religijsko znanje na vjerskom vrelu, a prikloniti se uzvišenom univerzalnom kodeksu moralnosti i ljudskosti u odbrani svoje zemlje antifašističkom borbom, njegov je lik dostojno uzdigao na pijedestal vječnog divljenja i poštovanja”, poručio je predsjednik Smolović, napominjući da je Rifat Burdžović Tršo ukazom AVNOJ-a proglašen za narodnog heroja 25. septembra 1944. godine.

O narodnom heroju, Rifatu Burdžoviću Tršu, na večerašnjoj svečanosti govorio je i akademik Radovan Radonjić iz SUBNOR-a.

“Velika mi je čast ukazana večeras, da po drugi put, na ovom mjestu, govorim o Rifatu Burdžoviću Tršu, o umniku, čovjeku, borcu, heroju, građaninu svijeta u punom smislu te riječi. I samo su ljudi njegovog kova, njegovog znanja, hrabrosti, mogli biti to što je bio naš Tršo. Borac, pjesnik, pisac, drug, prijatelj, sportsita, koji je uspio u svojoj borbi, uprkos činjenici da je mlad i na nesrećan način izgubio život, jer ono što su on i drugi ‘Tršovci’ započeli još nikada nije dostignuto. Tršo je dio najsjajnijeg sazvežđa i uvijek možete prepoznati njegovu zvijezdu kao najsjajniju”, istakao je akademik  Radonjić.

I književnik Saladin Dino Burdžović, inače autor knjige poezije „Tršo“, takođe je večeras besjedom još jednom odao počast velikom narodnom heroju.

Poetskom knjigom Saladin Dino Burdžović oživio je lik i djelo Rifata Burdžovića Trša, koji, kako je i večeras kazao, pripada Bijelom Polju i Crnoj Gori.

“Rifat Burdžović Tršo ne treba ni Makedoncima, ni Srbima, ni Bosancima, ali je potreban nama u Crnoj Gori, naročito nama u Bijelom Polju, jer sam ubijeđen da među našom omladinom, generacijama koje dolaze, ima dosta Rifata, Vladimira, Tomaša, možda se ne zovu tako, ali su naša nada u koju vjerujemo i koji će od ove države napraviti modernu i evropsku”, naveo je Burdžović.

Na večerašnjoj svečanosti prikazan je i film o Rifatu Burdžoviću Tršu, a prije svečane akademije, delegacija SUNBOR-a, Opštine, akademici i građani Bijelog Polja položili su i vijenac na bistu Rifata Burdžovića Trša.

Izvor: Radio Bijelo Polje