Povodom svečanog potpisivanja Sporazuma o osnivanju Ženskog odborničkog kluba Skupštine opštine Bijelo Polje, danas je organizovan sastanak kome su prisustvovali predstavnici predsjednik Skupštine opštine Ernad Suljević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, odnosno ženske alijanse partija koje participiraju u Skupštini opštine, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave ženskim pravima u Opštini Bijelo Polje, rukovodioci organa lokalne uprave i predstavnici Kancelarie za rodnu ravnopravnost Opštine Bijelo Polje, kao i predstavnici Građanske alijanse Milan Radović i Pavle Ćupić.

Potpisivanje sporazuma je inicirano kroz aktivnost Građanske alijanse koja se odnosi na saradnju sa odbornicama iz Skupštine opštine Bijelo Polje, odnosno, realizaciju projekta “Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti” uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. 

Prisutnima su se obratili predsjednik Skupštine opštine Ernad Suljević, predsjednik Opštine Petar Smolović, kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore i predsjednica kluba odbornika u Skupštini opštine Bijelo Polje Vesna Pavićević, članica Ženskog kluba poslanica Crne Gore i odbornica Suada Zoronjić, predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost opštine Bijelo Polje Almasa Rizvanović i programski direktor GA Milan Radović.

Uspješan rad prvog Ženskog odborničkog kluba u Crnoj Gori, poželio je predsjednik SO Ernad Suljević ističući da rodna ravnopravnost predstavlja elementarne vrijednosti EU, pa se samim tim, prožima kroz sva poglavlja pregovaračkog procesa Crne Gore u EU.

„Kao grad koji je prednjačio sa progresivnim idejama, a posebno onim koje pozivaju na zajedništvo, solidarnost i integraciju svih njenih građana, danas  ćemo formiranjem Ženskog odborničkog kluba u SO Bijelo Polje, pokazati da bez obzira na programske razlike, predstavnice političkih partija mogu sarađivati kada su veći interesi u pitanju. Jedan takav interes je jačanje uloge žena u političkom životu i većoj vidljivosti žena u društvu, zbog čega se i rodila ideja o formiranju ovog kluba“,istakao  je Suljević, i najavio formiranje odborničkog kluba mladih.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je Bijelo Polje uvijek bilo avangardno u svim trendovima, a posebno demokratskim. “Uvijek smo prednjačili, grad smo multikulturalnosti,multinacionalnosti, mira i tolerancije. Mi gajimo senzibinost ne zato što su to zakonske obaveze i pravila EU, nego što zaista tako osjećamo. Već 2016. godine imali smo 42 posto zastupljenost žena u Opštini Bijelo Polje. Na današnji dan imamo 134 zaposlene dame, odnosno 44 posto zastupljenosti ljepšeg pola. Cilj nam je da to bude najmanje 50 posto“, poručio je predsjednik Opštine,  dodajući da je  podržao inicijativu odbornice Vesne Pavićević, da u rebalansu budžeta budu izdvojena sredstva za funkcionsanje ovog kluba, te da će  i svaka druga incijativa Ženskog kluba, biti podržana od strane lokalne samouprave.

Vesna Pavićević, potpredsjednica Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore i predsjednica Kluba odbornika DPS-SD-SDP-LP u Skupštini opštine Bijelo Polje, kazala je da je učešće žena u političkom životu i odlučivanju, jedan od puteva za ostvarivanje principa ravnopravnosti, ali i preduslov vidljivosti ženskog glasa u politici, razvoju i potvrda demokratskog rasta društva. „Formiranje Ženskog kluba kojeg čine odbornice svih političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, ima za cilj afirmaciju rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja,pružanje podsticaja ženama za veće učešće u političkom i javnom životu i unapređenje položaja žena i djece u svim sferama društva“, istakla je Pavićević.

Odbornica u lokalnom parlamentu i članica Ženskog kluba poslanica Crne Gore, Suada Zoronjić je kazala, da u trenutnom sazivu Skupštine Crne Gore od 81 poslanika, svega 18 su žene ili 22 posto, ali da su, ipak, uspjele da formiraju ženski poslanički klub, u kojem su zastupljene sve žene iz parlamenta, te da je njihovo djelovanje bilo jedinstveno. “Očekujem da ćemo i ovdje, na lokalnom nivou napraviti iskorak, omogućiti vidljivost žena u društvu, raditi intezivno na zaštiti žena i djece od nasilja, pružati podršku ženskom preduzetništvu i biti uspješne na loklanom i državnom nivou i uzor u državi“, poručila je Zoronjić.

Predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost, Almasa Rizvanović je ukazala na značaj osnivanja Ženskog kluba, i istakla da će se uz Savjet i Kancelariju za rodnu ravnopravnost, sa tri aspekta djelovati na unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena u Bijelom Polju.

Ispred Građanske alijanse obratio se programski direktor GA Milan Radović pohvalivši saradnju sa Opštinom Bijelo Polje i ističući značaj formiranja jednog ovakvog neformalnog kluba u Skupštini opštine Bijelo Polje.

"Istaknut je značaj ovakvog tijela koji će raditi na afirmaciji rodne ravnopravnosti i boljeg položaja žena u društvu. Predviđeno je formiranje ovakvih klubova i u opštinama Tuzi i Ulcinj. Odbornice iz Ulcinja su iskazale želju da djeluju u ovom pravcu, te se uskoro očekuje formiranje jednog ovakvog kluba u Skupštini Opštine Ulcinj", naveo je Radović.