Predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali su juče sporazum o partnerstvu koji predviđa razmjenu iskustava i razvijanja institucionalnih ekonomskih, naučno-tehnoloških i kulturnih odnosa, kao i zajedničko učešće u regionalnim i međunarodnim projektima.

Saradnja ova dva grada, koji su svojevrsne kapije Crne Gore i Srbije, važna je po pitanju zajedničkog konkurisanja kod fondova EU - jer kroz obrazovnu, kulturnu i što je najvažnije ekonomsku saradnju, uspješnije možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu evropskih integracija, rekao je predsjednik Žurić.

-Prihvatajući inicijativu za uspostavljanje posebnih odnosa, koja će dalje voditi ka donošenju skupštinskih odluka o pobratimstvu dva grada, Aleksandar Žurić je istakao da smo naišli na pravog partnera, da su Bijelo Polje i Subotica prepoznatljivi regionalni centri, te da imaju specifične mogućnosti za realizaciju mnogih projekata koji će biti od zajedničkog interesa za naše gradjane.


Gradonačelnik Vučinić je istakao je siguran da postoji širok spektar aktivnosti koje se mogu zajednički sprovoditi i da se ovakvim sporazumima gradova produbljuju i odnosi dvije države a regionalna saradnja dobija poseban značaj. Vučinić je ocijenio i da su oba grada multietničkog satava, da imaju razvijenu poljoprivredu te da je siguran da sporazum predstavlja dobru priliku za dobru i stabilnu saradnju dva grada koja imaju mnogo toga zajedničkog.

Sporazum je sklopljen u toku trajanja šestog Međunarodnog sajma privrede u Subotici, kojem je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, koji istakao da će saradnja Bijelog Polja i Subotice doprinijeti ukupnom razvoju odnosa dviju država.