Sinoć je u Bijelom Polju svečano otvoren 48. Festival dramskih amatera Crne Gore.

Festival je otvorila predsjednica ovogodišnjeg žirija Marija Sarap Čolpa, koja je kazala je da je čast biti dio festivala, koji svake godine ugosti dramske stvaraoce svih profila.

- Bijelo Polje skoro pet decenija u susretu sa oživljenom literaturom, kroz rad i genezu ovog festivala pokazalo je da je jedan od važnijih centara kulture Crne Gore. Dramska umjetnost objedinjuje sve vidove umjetničkog rada, pa joj i pripada posebno mjesto u kulturi. Ovaj grad je svih ovih godina bio spona različitih teatarskih viđenja, i putokaz kako se samo u različitosti izraza čita bogatstvo“, kazala je Sarap Čolpa.

Prva predstava koja je izvedena u takmičarskom dijelu Festivala bila je predstava Kaška, radionice Dodest KIC-a Budo Tomović iz Podgorice, koju je po tekstu Rudžije Sejdovića, režirao Sejfo Seferović.

U okviru pratećeg programa Festivala otvorena je i izložba radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti Mediteran.

Na ovogodišnjem FDA takmiči se sedam predstava pozorišnih ansambala iz Podgorice, Rožaja, Nikšića, Petnjice i Bijelog Polja, a o najboljima će odlučivati stručni čiji je predsjednik docent dramaturgije, Marija Sarap Čolpa i članovi, reditelj Obrad Nenezić kao i glumac bjelopoljskog pozorišta Jusuf Bajramspahić.

FDA se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture ''Vojislav Bulatović – Strunjo''.