Bosanskohercegovačka književnica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković”, za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Jovana Bojović (Crna Gora) predsjednica i članovi Pavle Goranović (Crna Gora), Radmila Lazić (Srbija), Asmir Kujović (BiH) i Marko Pogačar (Hrvatska). 

U najuži krug za ovu nagradu našli su se još i Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba“, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima“, „Vrtlog“ Ilhana Pačariza i knjiga „Dete“ Živorada Nedeljkovića.

Dobitnica nagrade „Risto Ratković“, kaže da joj je posebno ova nagrada draga jer je dobila za poeziju.

„Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna jer uprkos tome što nema poželjan status medju čitalačkom publikom poput romana u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada “Risto Ratković” učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam ono posebno mjesto za poeziju“, kazala je Tanja Stupar Trifunović nakon vijesti da je ona dobila ovo veliko pjesničko priznanje.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Risto Ratković“ došlo je 50 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Moram istaći da mi je čast biti predsjednica žirija ove prestižne književne nagrade. Na konkurs je, ove godine stigao značajan broj kvalitenih knjiga i autora i žiri je zaista imao zahtjevan zadatak, ali smatramo da smo donijeli pravu odluku i da knjiga „Razmnožavanje domaćih životinja, Tanje Stupar Trifunović, zaista zaslužuje nagradu Risto Ratković“, istakla je Jovana Bojović.

Nagrada „Risto Ratković“ dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 50 knjiga, s tim što smo jednu odmah diskvalifikovali, jer se radilo o izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

„Na anonimni konkurs za pjesnike do 27 godina stiglo je 10 rukopisa. Rezultate sa ovog konkursa, kao i svake godine, saopštićemo nakon nastupa finalista ovog konkursa, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena dobitnici Tanji Stupar Trifunović na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u kući Rista Ratkovića.

BIOGRAFIJA: Tanja Stupar Trifunović rođena je 1977. godine u Zadru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Tekstovi su joj prevođeni na nekoliko jezika. Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze. Dobitnica je Evropske nagrade za književnost za roman „Satovi u majčinoj sobi“.