Specifični kulturni izrazi ključni su za mapiranje Crne Gore u kulturnoj i kreativnoj industriji Evrope, poručio je danas doc. dr Edin Jašarević iz Ministarstva kulture.

Govoreći na okruglom stolu u Bijelom Polju, organizovanom u cilju unapređenja politika u oblasti kulturnih i kreativnih industrija, Jašarević je istakao da Crnu Goru karakteriše raznolikost kulturnog izraza.

„Imamo veoma specifične kulturne izraze, naročito na sjeveru Crne Gore, tako da ti akteri kreativne industrije postaju vidljiviji na širem regionalnom planu. Mi smo već evidentirali aktere, prepoznali ideje, mapirali ciljeve, ali da bi razvili kreativnu industriju, moramo te aktere, odnosno preduzetnike da povežemo. Svi treba da pred sobom imaju jasnu viziju razvoja, koja im obezbjeđuje, kroz linije podrške, osnaživanje na samom početku tog preduzetničkog puta“, kazao je doc. dr Jašarević.

On je naglasio da je krajnji cilj kreativnog preduzetništva ostvarivanje punog kapaciteta onih kreativnih izraza koji mogu da se plasiraju ne samo na domaće, već i regionalno tržište, ali i šire.

Jašarević  je podvukao i da ljudi sa našeg podneblja imaju veliki kretivni potencijal koji svakako zaslužuje pažnju.

 

„Zato u Bijelom Polju imamo najveći zahvat, a i znamo da se u Cerovu planira osnivanje jednog od najvećih regionalnih centara za razvoj kreativnih industrija“, napomenuo je on.

Predstavnici Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj danas su u Bijelom Polju zainteresovanim pojedincma predstavili i rezultate istraživanja podržanog od strane UNESCO-a.

„Upravom tim istraživanjem mapirani su i identifikovani akteri kulturne scene i produkcije u Bijelom Polju i široj okolini, a to istraživanje imalo je za cilj da toj politici razvoja da i praktičnu dimenziju. Zato smo i danas ovdje, da zainteresoavnim kreativnim ljudima damo jasne smjernice, predstavimo programske orjentacije u javnim politikama svega onoga što jeste logičan put razvoja kreatvnih industrija“, saopštio je Jašarević iz Ministartsva kulture.

Izvor: Radio Bijelo Polje