Uprava javnih radova i izvođač, "Novi Volvoks" počeli su izgradnju servisnog objekta ispred Đalovića pećine, kao i probijanje otvora za potrebe njene turističke valorizacije.

Kako navode iz Uprave javnih radova, iako je skoro kraj decembra, povoljne vremenske prilike omogućile su intenzivne građevinske aktivnosti u Đalovića klisuri, kao što su betoniranje temelja i armiranje osnove budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta ispred pećine, miniranje ulaza i montažu elemenata žičare.

"Servisni objekat će, na pristupnom platou površine oko 660 metara kvadratnih, sadržati trgovački prostor, prostorije za hitnu pomoć, vodiče, spasioce, speleologe, kancelariju, radionicu, depo, sanitarne i prateće tehničke prostorije", navodi se u saopštenju.

Od ovog objekta do samog ulaza u pećinu, kako dodaju, vodiće staza dužine oko 60 metara i minimalne širine 2,2 metra.

"Staza će posjetioce najprije voditi do platoa sa rampom za kontrolu prolaska, nakon kojeg se kroz tunel dužine 30 metara ulazi u jednu od najljepših pećina, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu", dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave dodaju da su tekući radovi dio ugovora o realizaciji prve faze projekta koji imaju sa kompanijom "Novi Volvoks”, u vrijednosti od dva miliona eura.

"Druga faza, koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara, montažu specijalnih staza i rasvjete, počeće nakon završetka dijela radova prve faze, a ugovor za taj posao zaključen je sa kompanijom 'Permonte', na iznos od 2,6 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je u okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko- servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici.

"Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu 'Bistrica' i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura", zaključuje se u saopštenju Uprave javnih radova.