Kulturne institucije su 2020. godine usljed epidemije kovid-19 bile prinuđene da mnoge planirane sadržaje odgode ili otkažu. Takva situacija nije zaobišla ni JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović - Strunjo“. U toj ustanovi planirali su da publici ponude bogat pozorišni program, književne, likovne, muzičke, filmske i druge kulturne sadržaje.

Međutim, direktor te ustanove Milko Kovačević kaže da su uprkos korona virusu i ograničavajućim faktorima uspjeli da građanima Bijelog Polja, i u vrijeme pandemije, ponude određene programe uz poštovanje mjera koje su propisali NKT i Institut za javno zdravlje.

FILM, KNJIŽEVNOST

– Bijelo Polje je grad umjetnika i umjetnosti, grad festivala, grad toplog srca koji svim dobronamjernim ljudima, a posebno mladim umjetnicima, pruža ruku podrške i dobrodošlice. U septembru na gradskom trgu, u produkciji JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović - Strunjo“, premijerno je izvedena pozorišna predstava ,,Medvjed i prosidba“ Antona Pavloviča Čehova. Predstavu su režirali i u istoj igrali mladi crnogorski glumci: Marija Maša Labudović, Jelena Đukić, Petar Novaković i Moamer Kasumović. Prva repriza bila je sjutradan, na istom mjestu. Ljubitelji pozorišne umjetnosti su sa oduševljenjem propratili premijerno i reprizno izvođenje predstave. U saradnji sa lokalnom TV ,,Sun“ u udarnim terminima emitovano je više od deset snimaka pozorišnih predstava Bjelopoljskog pozorišta kao što su ,,Derviš i smrt“, ,,Crveni petao leti prema nebu“, ,,Bihorci“, ,,Hasanaginica“ i dr. Shodno situaciji, potrudili smo se da i na taj način sugrađanima ponudimo kulturni program – kaže Kovačević.

Kada su u pitanju književni programi, 13. oktobra, u galeriji Centra za kulturu, u saradnji sa JU Školom za osnovno muzičko obrazovanje, promovisana je knjiga ,,Ksenija Cicvarić život i pjesme“, autora Milorada Miranovića. Potom je 23. oktobra, u velikoj sali JU Centar za kulturu predstavljena knjiga poezije ,,...Dođavola“, autora Zorana Vujovića, glumca Crnogorskog narodnog pozorišta. Za potrebe Narodne biblioteke, koja djeluje pod okriljem Centra za kulturu, nabavljeno je blizu 1.000 knjiga. Kovačević dodaje da Biblioteka u kontinuitetu ima više od 500 korisnika te da je organizator brojnih književnih programa i seminara.

JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović - Strunjo“ bavi se i izdavačkom djelatnošću. Lani su u susret jubilarnom, 50. Festivalu dramskih amatera Crne Gore pripremili i pustili u štampu monografiju o 50 godina Festivala, koju su priredili uposleni u Centru. U bilans 2020. godine ubilježili su i izdavanje zbirke pjesama ,,Bez maske“, poznatog novinara i pjesnika Murata Ćorovića, te književni časopis ,,Odzivi“.

Za dešavanja nijesu uskraćeni ni ljubitelji likovne umjetnosti. Održano je nekoliko izložbi slika.

– Izdvajamo izložbu ,,Refleksija Mediterana“ Udruženja likovnih umjetnika iz Ulcinja. Bili su izloženi radovi akademskih slikara Edina Kaplanija, Bilala Nikezića, Vahide Nimanbegu, Mersihe Marvić i Nasera Hase i izložbu ,,Umjetnost je ženskog roda“, koju smo realizovali u saradnji sa Sigurnon ženskom kućom i Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja – kaže Kovačević.

ODGOĐENI PROGRAMI

Prvi čovjek Centra za kulturu podsjeća na aktivnosti koje zbog epidemije nijesu uspjeli da realizuju. Pored ostalog, trebalo je da obilježe 50 godina Festivala dramskih amatera.

– Povodom tog značajnog jubileja, Centar za kulturu planirao je da priredi svečanu akademiju, monografiju, pozorišnu predstavu kojom bi se Bijelo Polje predstavilo na toj pozorišnoj svetkovini, profesionalnu predstavu koja bi bila izvedena u čast nagrađenih 50 festivala i niz drugih pratećih kulturnih sadržaja. Tu je i

Internacionalni festival tamburaških orkestara, koji se 18 godina baštini i afirmiše tradicionalnu narodnu muziku stanovništva Crne Gore i zemalja iz kojih dolaze učesnici. Jedan je od najznačajnijih muzičkih festivala na prostoru Crne Gore. Posebnu važnost u vrijeme održavanja Internacionalnog festivala tamburaških orkestara trebalo je da ima planirano održavanje drugog ,,Bjelopoljskog biznis foruma“ koji okuplja najznačajnije privrednike iz zemlje i okruženja, goste iz dijaspore i eksperte iz oblasti ekonomije – navodi Kovačević.

Po njegovim riječima, Centar je planirao i premijere pozorišnih predstava sopstvene produkcije, ali i predstave koje bi bile rađene u koprodukcijskoj saradnji.

– Koprodukcije, osim što su važan model saradnje i razmjene umjetnika, predstavljaju i finansijsku olakšicu u realizaciji projekata. U planu su bile i premijere pozorišnih predstava namijenjene najmlađoj publici. Pozorište ima izuzetno značajnu ulogu u edukovanju novih generacija kada je u pitanju pozorišna umjetnost i kultura uopšte, stoga smo poseban akcenat stavili i na gostujuću profesionalnu produkciju, koju smo imali u planu da ponudimo bjelopoljskoj publici u toku sada već prošle godine – objašnjava Kovačević.

PLANOVI ZA 2021.

Kada je o planovima za ovu godinu riječ, direktor Centra za kulturu očekuje da će realizovati ono što nijesu uspjeli u prethodnoj zbog epidemije, ali da će kulturnu ponudu obogatiti novim sadržajima.

– Ukoliko i naredna godina bude u znaku korona virusa, a iskreno vjerujem da neće - mada to niko ne može sa sigurnošću tvrditi, naravno da ćemo se potruditi da našim građanima ponudimo kulturne sadržaje u skladu sa epidemiološkom situacijom. Naći ćemo način da dođemo do publike jer ona to zaslužuje. Za nas je najvažnije da svi učesnici naše sopstvene produkcije budu zdravi kako bismo nesmetano mogli raditi na implementaciji planiranih kulturnih sadržaja. Radićemo sve ono što možemo i čime nećemo ugroziti zdravlje naših uposlenih i publike. Svakako da nam ova situacija sa pandemijom neće i ne smije biti izgovor, a ni prepreka, za neaktivnost, naprotiv. JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović - Strunjo“ je svojim programskim sadržajima, u značajnoj mjeri, oslonjena na kulturno i istorijsko nasljeđe svoga grada, afirmišući multinacionalni, multikulturalni i multivjerski sklad, razvijajući osjećaj pripadnosti svome narodu i svojoj državi – kaže Milko Kovačević.

Iz budžeta grada za kulturu skoro milion

Direktor JU Centar za kulturu Milko Kovačević kaže da ta ustanova ima veliku podršku Opštine, koja izdvaja značajna finansijska sredstva za kulturu i kulturne institucije u Bijelom Polju.

– To potvrđuje podatak da Opština za kulturu i kulturne aktivnosti grada izdvaja više od 4,5 odsto ukupnog budžeta. Kada se saberu ukupna izdvajanja namijenjena kulturnim institucijama grada, dođe se približno do cifre od milion eura što Bijelo Polje svrstava među opštine u našoj državi koje izdvajaju najveća sredstva za ovu važnu oblast društvenog života – kaže Kovačević i dodaje da je Opština pokrovitelj kulturnih manifestacija od državnog i internacionalnog karaktera.

3D bioskop

– Programom rada Centra za kulturu za 2020. godinu bilo je predviđeno puštanje u rad 3D bioskopa, koji je bio spreman za rad polovinom juna. Međutim, kako su sve kulturne aktivnosti otkazane ili odgođene, a okupljanja u zatvorenom prostoru zabranjena, 3D

bioskop do sada nije pušten u rad. Podsjećam da je ovaj projekat realizovan u partnerstvu Ministarstva kulture, Filmskog centra, Opštine i turske agencije Tika. Očekujemo da ćemo u najskorije vrijeme bioskop pustiti u rad i našim građanima omogućiti da uživaju u najvećim filmskim ostvarenjima u 3D tehnologiji – ističe Kovačević.

Da hor dobije prostor za probe

Gradski hor Bijelo Polje, koji djeluje u okviru JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović - Strunjo“, učestvovao je na Međunarodnom festivalu horova. Zbog pandemije kovid-19 održan je onlajn, učestvovalo je 42 hora sa gotovo 1.200 pjevača iz sedam zemalja. Milko Kovačević podsjeća da je učestvovao u kategoriji A (mješoviti hor) i osvojio je srebrnu medalju.

– Bio je jedini hor iz Crne Gore. Inače, broji više od 50 članova različite starosne dobi. Njeguje i zvodi više vrsta umjetničke muzike, bavi se koncertnim aktivnostima i ima uspješne solističke nastupe. Ono što će nam biti jedan od prioriteta u 2021. godini jeste naša obaveza da Gradskom horu Bijelo Polje i KUD-u ,,Tekstilac“, koji zajedno broje više od 350 članova i predstavljaju najbrojniji segment naše ustanove, obezbijedimo prostor za održavanje proba kako bi se nesmetano pripremali za nastupe – najavljuje Kovačević.