Monografija “50 godina Festivala dramskih amatera Crne Gore”, u izdanju Centra za kulturu “Vojislav Bulatović-Strunjo” iz Bijelog Polja, nedavno je izašla iz štampe, a cilj je da se osvijetli istorijska dimenzija Festivala dramskih amatera i iskaže zahvalnost i priznanje svim protagonistima ove jedinstvene manifestacije, ističe se u saopštenju.

Monografija je proizvod kolektivnog rada zaposlenih u bjelopoljskom Centru za kulturu koji su uložili poseban napor na prikupljanju obimne građe, odabiru najvažnijih sadržaja i izradi monografije kao sistematične i logične cjeline. Oni vjeruju da će ove godine, u terminu održavanja Festivala dramskih amatera Crne Gore, biti u prilici da i zvanično organizuju promociju monografije i predstave je publici. Prvobitni plan je bio da monografija bude sastavni dio proslave pozorišnog jubileja Festivala dramskih amatera koji nije održan zbog aktuelne epidemiološke situacije.

“Monografija je pokušaj da se iz različitih uglova sagleda vrijednost Festivala dramskih amatera Crne Gore i njegova uloga u sveukupnoj evoluciji pozorišnog života u našoj zemlji. Festival dramskih amatera Crne Gore je svojevrsni svjedok kako entuzijazam i pregalaštvo istinskih pozorišnih zaljubljenika može da traje dugo i da svoje plodove donosi već pola vijeka. Činjenica da je kroz ovaj Festival viđeno preko 400 pozorišnih predstava, da je na daskama Festivala dramskih amatera Crne Gore svoje glumačko umijeće pokazalo više hiljada glumaca - amatera i blizu 200 reditelja, te da je festivalska pozorišna ostvarenja posmatralo desetine hiljada ljubitelja pozorišne umjetnosti, govori o značaju i vrijednosti Festivala dramskih amatera, ali i njegovom doprinosu ukupnom pozorišnom životu u Crnoj Gori”, navode iz bjelopoljskog CZK.

Oni dodaju da je Festival bio snažan temelj za dalji razvoj pozorišta u Crnoj Gori i njegove profesionalizacije.

“Gotovo da ne postoji glumac u Crnoj Gori a da svoje prve glumačke stope nije napravio na Festivalu dramskih amatera Crne Gore. Među njima su Žarko Laušević, Mirko Vlahović, Dragica Tomas, Mihailo Miša Janketić, Jagoš Marković, Moamer Kasumović, Dubravka Drakić, Željko Sošić, Emir Ćatović, Omar Bajramspahić, Petar Novaković i drugi. Svakako da posebne zasluge za život i trajanje Festivala pripada istinskim znalcima pozorišne umjetnosti koji su sebe nesebično davali da bi festival živio i preživio uprkos mnogim barijerama i teškoćama koje su se pojavljivale tokom 50 godina postojanja. Naravno da Blagoti Erakoviću pripada posebno mjesto u životu ove manifestacije. Ne samo što je ovaj vrsni reditelj i pozorišni poslenik učesnik svih Festivala i njegov osnivač, nego i zbog činjenice što je sebe nesebično davao u svakoj godini ovog značajnog kulturnog događaja”, ističu oni.

Uzdizanju Festivala dramskih amatera Crne Gore doprinijeli su: Vasja Stanković, Trajko Jovanović, Đorđe Đurđević, Čedo Dragović, Jagoš Marković, Goran Bulajić, Gojko Burzanović, Slobodan Milatović, Džoni Hodžić, Mišo Korać, Slobodan Marunović, Dragan Koprivica, Lilijana Ivanović, Branko Kovačević, Sejfo Seferović, Milovan Ćetković, Goran Bjelanović, Dragan Knežević, Zoran Rakočević i drugi.

S obzirom na to da monografija obuhvata poluvjekovna dešavanja i ostvarenja crnogorskog amaterizma, ona predstavlja vrijedno svjedočanstvo o pedesetogodišnjem trajanju i značaju Festivala dramskih amatera Crne Gore.

“To je i svojevrsna zahvalnica pozorišnim poslenicima, entuzijastama i svima onima koji su nesebičnim radom i predanošću učinili da “ova pozorišna svetkovina traje punih 50 godina. Zahvaljujući upravo njima, Festival dramskih amatera Crne Gore postoji i daje poseban doprinos pozorišnom i ukupnom kulturnom životu Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju povodom monografije.

Projekat je podržalo i finansiralo Ministarstvo kulture.