Nagrada Risto Ratković svečano je uručena bosansko-hercegovačkom piscu Nedžadu Ibrahimoviću, za knjigu "Najbolje obiteljske i druge strašne pjesme".

Nagradu je uručio direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Music, čime je završena manifestacija 51. Ratkovićevih večeri poezije.

"Nijesam navikao na nagrade. Tri nagrade sam do sada dobio na anonimnim konkursima, i tako su anonimno i prošle, i ovo je moja 'javna' nagrada", kazao je ovogodišnji laureat Ibrahimović.

On je kazao da je tim činom, na neki način vraćen dug prema njemu.

“Dobiti nagradu koja nosi ime velikog Rista Ratkovića, velika je čast je i zadovoljstvo. Iskren da budem, nijesam se nadao nagradi, bilo je tu sjajnih pjesnika i knjiga poezije, tako da je sve ovo za mene jako dirljivo. Prije mene su ovu nagradu dobili zaista veliki pjesnici, tako da sam počastvovan što sam sada i ja među njima“, rekao je Ibrahimović.Obrazlažući odluku žirija direktor JU RVP Kemal Musić podsjetio je da je na konkurs za nagradu Risto Ratković ove godine pristigao veliki broj pjesničkih knjiga iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i da je, birajući najbolju, petočlani žiri nije imao ni malo zahvalan i lak zadatak.

“Knjigom 'Obiteljske i druge strašne priče' Ibrahimović pokazuje da poezija biva sinteza svih njegovih iskustava, koje se pretvaraju u pitanja, lična-intelektualna, emotivna i filozofska. Sva iskušenja se slivaju u pjesmu kao najpodesniji prostor da se izrazi čovjek znanja i čovjek slutnje, pisac koji duboko promišlja a jednostavno prenosi. 'Obiteljske i druge strašne priče' svjedoče o univerzalnom iskustvu svih ljudi u čije ime govori Ibrahimović. Možemo da se 'ne slažemo oko književnosti', ali se moramo složiti sa životom koji pjesnik opisuje i od svakodnevnih tema sačivanja poetsku bilježnicu dostupnu svakom ko se odvažio na čitalački i književni put”, kazao je Musić.

On je ukazao da Ibrahimovićeva poezija prevazilazi granice, limbove vremena, zemalja, osjećanja, postajući nam kao neko bližnji, čiji je svijet sadržan u ovoj knjizi visokih kreativnih dometa.

Zbirka je sastavljena iz pet ciklusa: “U Orašju i Širokom”, “Obiteljke pjesme”, “Istorija bolesti”, “Praznine” i “Mit i povijest”.

“U tematskom kontekstu koji obuhvata, knjiga uspijeva da na jasan i vrlo autentičan način otvori neka od najvažnijih ljudskih pitanja i dvojbi”, kazao je Musić, dodajući da Ibrahimovićeva poezija plijeni jednostavnošću i snagom poetskog iskaza, čak i onda kada on opisuje naizgled jednostavne, lirske senitmente, kao što je to slučaj u ciklusu “Istorija bolesti”

Nataša Gudelj najbolja mlada pjesnikinja

Podgoričanka Nataša Gudelj dobitnica je prve nagrade za mlade pjesnike, na 51. Ratkovicevim večerima poezije u Bijelom Polju.

Drugo mjesto osvojio je Emir Kapetanović iz Mostara, a treće Milena Radević.

Dvadestčetvorogodišnja Nataša Gudelj studira i radi u Beču, gdje je završila ekonomiju i upisala master studije. Njen rukopis pod šifrom "Danas je utorak" ujedno će biti i njen prvijenac.

"Prethodnih godinu dana slala sam svoj rukopis na različite konkurse u regionu i više puta bila finalista, ali izuzetnu čast mi predstavlja to što sam prvu nagradu osvojila u svojoj matičnoj zemlji i to baš u rodnom gradu Rista Ratkovića. S obzirom da sam po struci diplomirani ekonomista, nagrada za mene predstavlja potvrdu da sam na pravom putu u svijetu književnosti", kazala je Gudelj.

Emir Kapetanović (BiH), čiji je rukopis Voz-roman o traču osvojio treće mjesto. Kazao je da mu je izuzetna čast što je osvojio nagradu, posebo na takvoj manifestaciji, koja je prepoznatljiva u regionu.

Da talas novih poeta stiže iz Podgorice dokaz je i trećenagrađena Milena Radević, koja se predstavila rukopisom "Papir, kamen, makaze". Ona je i prošle godine osvojila treće mjesto na istom konkursu poezije.

"Baš se radujem što sam među toliko finalista osvojila nagradu. Zadovoljna sam. U pitanju je bio manje rukopis, ali sam ga dopunila. Nadam se da će biti prilike za jos neku negradu", kazala je dvadesettrogodišnja pjesnikinja, koja je student treće godine fancuskog jezika i književnosti. Pored nagrađenih u uži konkurs ušli su Rijalda Sulja, Milovan Kljajević i Petar Jokić.