Bjelopoljac Amir Kolić, osvojio je bronzanu medalju na 38. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, takmičenju učenika srednjih škola, koje je održano od 6. do 10. septembra 2021.

"Ja sam prezadovoljan svojim nastupom, poslije duže karijere u takmičenjima iz matematike (još od 7. osnovne) uspio sam da uzmem medalju na prvom međunarodnom takmičenju. S tim da sam prethodno učestvovao i na Balkanskoj a i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (oko 100 država) i osvajao pohvale" - kazao je Amir.

Do odličnog uspjeha i bronzane medalje Amir došao osvojivši 19 od maksimalnih 40 bodova i nastavio sa odličnim nastupima na međunarodnim takmičenjima iz matematike.

On je maturant Ujedinjenih svjetskih koledža u Mostaru, a svoj dalji put obrazovanje vidi na nekom od Američkih koledža.

"Planiram nakon srednje škole da upišem fakultet u Americi, zbog toga i završavam UWC školu, gdje su predavanja na engleskom jeziku. Takođe se nadam da ću se i sledeće godine takmičiti za Crnu Goru i potencijalno osvojiti još veći uspjeh" - poručio je talentovani Bjelopoljac.

Takmičenje je i ove godine zbog koronavirusa održano online, a na takmičenju je učestvovalo više od 100 takmičara iz 11 zemalja, stalnih članica BMO (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Grčka, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska) i sedam gostujućih zemalja (Azerbejdžan, Italija, Kazahstan, Kipar (B tim), Kirgistan, Uzbekistan i Ujedinjeno Kraljevstvo).