Crnogorsko udruženje za srčanu slabost i Opština Bijelo Polje organizovali su proteklog vikenda na gradskom trgu manifestaciju "Dan srca", u okviru koje su građani dobili potrebne informacije o prevenciji srčanih bolesti.

Građani su bili u prilici da kontrolišu vrijednosti krvnog pritiska, izmjere tjelesnu težinu i visinu i odrede Body Mass index. Besplatno su dobili vaučere za mjerenje masnoće u krvi, programe pravilne ishrane oboljelih od arterijskog pritiska i povišene masnoće u krvi i različite suplemente.

Kako je kazao osnivač Crnogorskog udruženja za srčanu slabost internista kardiolog dr Erol Muratović, interesovanje građana je na visokom nivou.

„Bila je velika zainteresovanost građana, što je dokaz da su srčane bolesti opet u fokusu. Cilj današnje manifestacije je da se skrene pažnja na faktore rizika koji dovode do srčane slabosti, da na taj način smanjimo stepen obolijevanja od srčanih bolesti, a takođe i stopu smrtnosti” - istakao je dr Muratović.

Navodi da je kod 50 odsto pregledanih pacijenata vrijednost u granicama normale.

“Faktori rizika koji najčešće dovode do srčanih oboljenja su pušenje cigareta, hipertenzija, gojaznost, smanjena fizička aktivnost, psihički stres i gojaznost. Postoje i faktori rizika na koje mi ne možemo da utičemo, a to su pol i godine. Danas smo građanima skrenuli pažnju na faktore rizika na koje mi možemo da utičemo, mjerimo im arterijski pritisak, tjelesnu težinu i visinu, odredili body masa indeks, a obezbijedili smo i besplatno uzimanje uzoraka krvi za određivanje masnoće, holesterola i triglicerida. Danas smo upoznali građane o prevenciji srčanih bolesti“ - naglasio je dr Muratović.

U okviru manifestacije “Dan srca” u Centru za kulturu je organizovano predavanje o faktorima rizika i prevenciji srčanih bolesti na kojem su govorili predsjednica Udruženja za srčanu slabost dr Maja Miročević, kardiolog iz KCCG dr Sinan Ećo i interventni kardiolog iz KCCG, dr Ljiljana Šćepanović i dr Erol Muratović.