Svjetski dan borbe protiv side obilježava se širom svijeta prvog decembra sa ciljem podizanja svijesti o važnosti kontinuirane prevencije i pristupa efikasnom liječenju.

Opština Bijelo Polje se 2. decembra 2019. godine pridružila gradovima brzog odgovora na HIV potpisivanjem Pariske deklaracije i time se obavezala da će doprinijeti okončanju AIDS epidemije do 2030. godine kroz unaprjeđenje lokalnog odgovora.

Danas je pod sloganom „Stavimo tačku na nejednakosti. Okončajmo AIDS. Zaustavimo pandemije“, Opštinska kancelarija za mlade i Crveni krst organizovala predavanje za učenike srednjih škola o prevenciji ove bolesti.

Sa tinejdžerima su razgovarali predstavnici Kancelarije za mlade, kao i doktor Fatih Ćorović koji je ukazao na značaj edukacije mladih o ovom problemu i održao predavanje o načinu prenošenja side, zaštiti, kao i o životu onih koji već imaju HIV.

U skladu sa globalnom kampanjom, Spomenik u centru grada biće ovih dana osvijetljen crvenom bojom u čast crvene trakice koja simbolizuje višegodišnju borbu protiv HIV epidemije u Crnoj Gori.