Kao veliki zaljubljenik u prirodu, Bjelopoljac Milija Čabarkapa zajedno sa svojom porodicom, koristi svaki trenutak da "pobjegne" od gradske vreve i istražuje ono do njemu tada nepoznato.

Kroz YouTube kanal "Živi avanturu" i Instagram profil "Attraction Montenegro", sa brojnim pratiocima na tim platformama dijeli svoje doživljaje iz netaknute prirode i dalje prijedloge šta posjetiti i kako uživati u lokacijama koje su udaljene samo nekoliko kilometara od vas.

Kako ističe u razgovoru za naš portal, boravak u prirodi za njega je život.

"A život je ono šta od njega napravimo. Zdravlje, porodica, uživanje u pogledu i čistom vazduhu. Izazov, adrenalin, učenje, iskustva, druženje i na kraju ljubav", naglašava Čabarkapa za Kolektiv.me.

Tako ga je upravo ljubav prema prirodi, podstakla da na svom Instagram profilu pokrene zanimljivu inicijativu - pozvao je svoje pratioce da zajedno izaberu Sedam čuda Crne Gore koja se tiču arhitekture i Sedam čuda Crne Gore koja se tiču prirode.

Ideja za jednu ovakvu inicijativu, kod njega postoji, kako kaže, već dvije godine, i uvijek se pitao  zašto mi u Crnoj Gori nebi smo izglasali naših Sedam i baš kao takve zaokružili jednu turističku ponudu.

"Od malena sam se divio pričama o sedam čuda antike i ako još uvijek nisam obišao ni jedno, barem od onih koji su preostala, svakako mi je to jedna od životnih želja. Prije petnaest godina je bila pokrenuta inicijativa za izbor novih 7 čuda svijeta, i nisam nešto bio oduševljen odabirom na kraju, gdje sam ja imao druga viđenja. Mislim da ne možemo stavljati u istu kategoriju prirodna čuda i ona koja je čovjek stvorio. Od kako sam počeo da istražujem Crnu Goru i da snimam YouTube serijal ŽIVI AVANTURU, napravio sam listu svih poznatih, a i onih manje znanih mjesta koje ćemo obići i predstaviti javnosti. Po uzoru na antičkih sedam čuda, uvijek sam se pitao zašto mi u Crnoj Gori ne bi smo izglasali naših 7 i baš kao takve zaokružili jednu turističku ponudu. Najiskrenije, sama ideja za glasanje mi stoji već evo dvije godine u mislima, vjerovali ili ne po uzoru na jednu anketu koju su radili The Books of Knjige, kada smo svi glasali za najzanimljivijeg izmišljenog lika iz njihovih skečeva (sjećam se da su Gajovi likovi u polufinale bili 3 od 4)".

Akcija je već krenula, pa je počelo glasanje za najljepše mostove u Crnoj Gori, a izbor nije nimalo lak.

Danilov most na Mrtvici, Adžijin most, most u Virpazaru, Danilov most - Rijeka Crnojevića, most na Đurđevića Tari, most na Maloj rijeci,... samo su neka od čuda naše arhitekture, koja privlače posebnu pažnju turista.

"U prvom krugu glasanja ćemo odraditi ona čuda koja su izgradili ljudi. Pored mostova tu će biti još, vjerski objekti, tvrđave, stari gradovi, dvorci, spomenici, veliki arhitektski poduhvati. Nakon odabira 7 čuda koje su gradili ljudi, započećemo još zanimljiviju anketu, a to su 7 čuda koje je stvorila priroda. Na kraju možda napravimo jedno vruće finale između ove dvije kategorije. Nekako se ljudi najviše pobude kada nešto nije logično za njihovo shvatanje, vidjećemo", dodaje Čabarkapa za Kolektiv.me.

A reakcije na ovu inicijativu su, dodaje naš sagovornik, iznenađujuće pozitivne.

Od onih koji čestitaju na ideju, preko onih koji već daju rezultate finala, a ima i onih koji bi to drugačije napravili.

"Mislim da će iz dana u dan biti sve interesantnije. Jeste da sam sebi sada zadao obavezu da budem svakog dana ažuran do samoga kraja, jer ljude već interesuje i ne smijem ih razočarati. Znam da bi bilo jednostavnije predstaviti deset najvažnijih i dati publici da glasaju i završiti priču za dva dana, a to bi bilo isto kao kada bi na Mundijalu doveli samo one reprezentacije koje su do sada osvajale da ovi drugi ne smetaju. Ovako će ovo biti zaniljivije i trajaće duže. Ja sam svojih 7 izabrao, ali mi se čini da će publika presuditi malo drugačije".

Prirodne ljepote Crne Gore, iz godine u godinu oduševljavaju turiste iz različitih krajeva svijeta, koji se rado vraćaju našoj zemlji.

Od mora do planina, jezera, parkova,... netaknuta priroda je poseban raj koji treba znati cijeniti.

Čabrakapa smatra da su društvene mreže napravile veliku razliku u promociji svega što Crna Gora nudi, kada je riječ o turizmu.

"Vidi se veliki pomak u odnosu kada sam ja krenuo u ovu priču prije deset godina. Društvene mreže su napravile veliku razliku u promociji svega što Crne Gora nudi, i za one koji baš uživaju kada dođu na neko mjesto, tako i za one koji bi se samo slikali da budu u trendu. Što se tiče čuvanja prirode i pravog vrednovanja njenih vrijednosti, daleko smo od onoga što logika nudi, ali opet mnogo bolje nego što je bilo. Zato smo i pokrenuli naš kanal na ŽIVI AVANTURU kao jedan video vodič sa svim bitnim informacijama kako da negdje stignete i uživate ili barem da se zabavite kraj malih ekrana", ističe za naš portal.

 

Za našeg sagovornika, svako mjesto u Crnoj Gori budi posebne emocije i uspomene.

Od planine Orjen na jugu, do Biogradskog i Crnog jezera na sjeveru, pa sve do neukrotive rijeke Tare i adrenalina koji donosi.

Sve su to mjesta kojima se sa svojom porodicom, rado vraća.

"Mnogo je mjesta u Crnoj Gori za koja nas vežu jake uspomene. Vrh Veliki Kabao na Orijenu za nas ima više važnih uspomena. Tu je i Biogradsko i Crno jezero, ali skijanje na Bjelasici i kayak na Tari su mjesta gdje se uvijek vraćamo. Od kako smo odlučili da snimimo sve lokacije u Crnoj Gori, shvatili smo da se na mnoga mjesta nećemo vratiti barem 5 godina. Dug put je pred nama", zaključio je Milija Čabarkapa za Kolektiv.me.

 Izvor: Kolektiv.me