Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Nermin Bećirović i vd sekretara Sekretarijata za poljoprivredu Kemal Alić učestvovali su na dvodnevnoj konferenciji LEADER program EU i uspostavljanje lokalnih akcionih grupa – LAG.

Dvodnevnu konferenciju u Podgorici organizovala je Zajednica opština, uz podršku EU TAIEX instrumenta, za predstavnike crnogorskih opština.

Učesnici su imali priliku da čuju zanimljiva iskustva iz susjednih država, članica EU, Hrvatske i Slovenije, koje će na taj način pružiti podršku uspostavljanju LAG-a u okviru Mjere 5 IPARD III programa za Crnu Goru.

O tome su govorili Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, Alina Cunk Perklić, Ministarstvo poljoprivrede, šumartsva i hrane Slovenije, Ivan Čupić, menadžer FLAG LOSTURA iz Hrvatske i Goran Jelinić, Predsjednik opštine Brodski stupnik, LAG POSAVINA iz Hrvatska.Konferencija je bila i prilika da se, kroz razmjenu iskustava i ideja, nađu najbolja rješenja koja će pomoći crnogorskim zajednicama da harmonizuju svoj dalji razvoj sa EU standardima, ali i omoguće bolju perspektivu razvoja kvaliteta života svojim građanima.

„Ovo je treća radionica koju Zajednica opština organizuje uz podršku TAIEX instrumenta EU u nepunih osam mjeseci, što govori u prilog tome koliko je ovaj instrument značajan za razmjenu i sticanje znanja u oblastima od interesa za crnogorske lokalne samouprave“, saopšteno je iz Zajednice opština.

Sa konferencije je poručeno da je Zajednica opština u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pripremila izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, u cilju stvaranja pravnog okvira koji će omogućiti osnivanje lokalnih akcionih grupa u Crnoj Gori.