KULTURNI VODIČ BIJELOG POLJA

Bijelo Polje je grad bogate kulture. Krajem 12. vijeka u Petrovoj crkvi u Bijelom Polju za humskog kneza Miroslava napisano je Miroslavljevo jevanđelje, koje se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Takođe, slikari Lazovići su u tri generacije tokom 18. i 19. vijeka uradili brojne ikone i ikonostase širom Srbije, Crne Gore i Kosova. Avdo Međedović je autor epa “Ženidba smailagić Meha” koji sadrži preko 12. 000 stihova i o njemu je na Harvardu napisano 160 doktorskih disertacija, a pisci Risto Ratković, Ćamil Sijarić i Miodrag Bulatović, rođeni u Bijelom Polju, svrstani su u sami vrh književnosti ondašnje Jugoslavije.

Duga kulturna tradicija Bijelog Polja ustoličila je i manifestacije “Festival Dramskih amatera Crne Gore”, “Međunarodni festival tamburaških orkestara”, “Bjelopoljsko likovno proljeće”, “Ljetnje večeri muzike”, “Internacionalne likovne susrete Stari most” i “Džez festival”, jedna od najznačajnijih manifestacija “Ratkovićeve večeri poezije”, nakon što je od Ministarstva kulture Crne Gore proglašena manifestacijom od državnog značaja, prerasla je u javnu ustanovu “Ratkovićeve večeri poezije”.

Takođe, brojni kulturni programi odvijaju se u Centru za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović Strunjo”, u okviru kojeg radi Narodna biblioteka, Zavičajni muzej, Bjelopoljsko pozorište, pokretna biblioteka Infobus, KUD Tekstilac, časopis za književnost “Odzivi” i Internet centar.

 

Centar za djelatnosti kulture "Vojislav Bulatović Strunjo" je nosilac kulturnog života u Bijelom Polju.

Zavičajni muzej u Bijelom Polju predstavlja svojevrstan kulturno-istorijski spomenik. Zgrada je podignuta između 1879. i 1905. godine. Zavičajnom muzeju je ustupljena 1957. godine.

Kuća Rista Ratkovića je, takođe, kulturno-istorijski spomenik iz 19. vijeka. Pripadala je porodici trgovca Đoka Ratkovića, oca Rista Ratkovića pisca prvog modernog crnogorskog romana "Nevidbog".  

Ratkovićeve večeri poezije se održavaju od 1970. godine svakog seprembra. RVP su manifestaciji od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Festival dramskih amatera Crne Gore uspostavljen je 1970. godine u Bijelom Polju. Odražava se svake godine u junu. Na njemu su učestvovala mnoga značajna imena jugoslovenskog glumišta.

Međunarodni festival tamburaških orkestara se održava svake godine u julu. Na njemu nastupaju najznačajniji ansambli iz regiona.

Džez festival u Bijelom Polju, održava sva svake godine u julu.

Bjelopoljsko likovno proljeće počinje 21. marta svake godine. Okuplja akademske slikare i autodidakte iz Bijelog Polja.

Internacionalni likovni susreti "Stari most" se održavaju svakog jula pored starog mosta na rijeci Bistrici. Za 10 dana, koliko traju, nastanu vrsna umjetnička djela.

Književni susreti "Avdi Međedović" njeguju lik i djelo pjesnika-pjevača Avda Međedovića o kojem je na Harvardu napisamo 160 doktorskih disertacija.

Bjelopoljsko pozorište je iznjedrilo brojne vrsne glumce. Njihove predstave postižu uspjeh u Crnoj Gori i regionu.

Vitrine Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju krase zlatne lire sa mnogih takmičenja.

Narodna biblioteka u Bijelom Polju raspolaže sa oko 50.000 bibliotečkih jedinica. U okviru bibliteke radi pokretna biblioteka"Infobus" sa 7.000 bibliotečkih jedinica.

Koreografije Kulturno umjetničkog društva "Tekstilac" iz Bijelog Polja rado su viđene širom svijeta.