Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u Bijelom Polju, danas je obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

U svijetu se današnji dan, 9. maj, obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Kao dio jedinstvene jugoslovenske države, Crna Gora je u Drugom svjetskom ratu dijelila sudbinu Jugoslavije. Kasnije izvedeni bilansi pokazali su da je u njoj tokom rata život izgubilo 37.000 ljudi, odnosno 10 odsto stanovništva.

“Njihova besmrtna djela vječno će živjeti u srcima naših naroda i njihovih budućih pokoljenja, dok su poprišta slavnih bitaka na Sutjesci, Zelengori, Kozari, Neretvi itd. vječiti spomenici heroizma vašeg i naših palih drugova. U te pobjede svoj život su dali i brojni naši sugrađani, koji su pokazali kako se voli svoja otadžbina. Zato nas danas čini ponosnim da slavimo i Dan Evrope sa najnaprednijom zajednicom evropskih država, čiji punopravni član želimo da postanemo”, izjavio je u uvodnom govoru predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Sjenima borcima NOR-a poklonile su se i delegacije boračkih organizacija UBNORA i OBNORA, kao i političkih partija: DPS, BS, SNP, SD, SDP i URA.