Širom svijeta organizovane su humanitarne akcije za područja Turske i Sirije, pogođena zemljotresima, koji su odnijeli hiljade života. Ipak, jedna akcija nedavno pokrenuta u Bijelom Polju zadivila je sve u regionu, a u kojoj bjelopoljke pletu predmete od vune za narod koji je u zemljotresu ostao bez krova nad glavom.  

Oko 30-tak pletilja iz Bijelog Polja, svoje slobodno vrijeme provodi u prostorijama Crvenog krsta gdje se svakog dana pletu kape, čarape, šalovi, džemperi i prekrivači od vune koji će biti poslati kao donacija Republici Turskoj.  

Jedna od njih je Marta Stambolija, djevočica koja nakon časova i školskih obaveza slobodno vrijeme koristi da plete čarape i šalove od vune.

„Mama me je još prije nekoliko godina naučila da pletem predmete od vune, a danas me čitava situacija koja se događa u Turskoj nadahnjuje da to radim još više, kada znam da će čarape koje ja pletem ugrijati nekog od mojih vršnjaka u Turskoj“ – kazala je Marta Stambolija.

Njih je danas posjetio počasni konzul Republike Turske u Crnoj Gori Sahret Hajdarpašić kako bi iskazao zahvalnost za gest vrijedan poštovanja i poručio da to narod Turske neće zaboraviti.

„Nije stvar samo materijalno šta je učinjeno, već je u ovim nitima vunenim toliko ljubavi, osjećaja, empatije što je potrebno turskom narodu danas. Informacija o ovoj akciji je stigla do Ambasadora, ali i ministra inostranih poslova Republike Turske i ponosan sam što je jedno malo Bijelo Polje u kom sam i ja rođen uspjelo da dirne srca cijele Turske“ – kazao je Hajdarpašić.

Ideja za nesvakidašnju radnu akciju je inicirana na sastanku u Opštini Bijelo Polje, par dana nakon zemljotresa. Zadovoljstvo zbog velikog odziva nije krio ni predsjednik Opštine Petar Smolović.

„Iskoristili smo danas priliku da se zahvalimo damama iz našeg grada na gestu koji su napravile kao nešto što je izazvalo velike emocije u Turskoj i zato je konzul lično došao da prenese zahvalnost ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori na ovom lijepom i humanom gestu“ – rekao je predsjednik Smolović.