- Crna Gora je među rijetkim državama koja se osim tradicionalnih načina i oblika kontrole opredijelila i za građansku kontrolu rada policije, rečeno je na konferenciji “Policijski servis i policijski integritet”, koja je danas održana u Bijelom Polju.

- Potpuno je prirodno kada se vrši građanska kontrola rada policije da se viđenja i informacije o postupanju policije prema građanima upravo dobijaju od strane nezavisnih građanskih struktura, a to su prije svega nevladine organizacije, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković.

Ovu konferenciju organizovala je Nevladina organizacija Bjelopoljski demokratski centar u saradnji sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije. Izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra Zdravko Janjušević kaže da je konferencija bila otvorena za aktiviste svih nevladinih organizacija koje su posvećene pitanjima bezbjednosti, razvoju lokalnih zajednica i zaštiti ljudskih prava i sloboda ili rade sa osjetljivim društvenim grupama i pružaju im odgovarajuće servise zaštite i podrške.

- Konferencija predstavlja priliku da predstavnici organizacija civilnog društva Bijelog Polja neposredno razgovaraju sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije i predstavnicima Uprave policije – Centra bezbjednosti Bijelo Polje, u vezi sa konkretnim primjerima primjene policijskih ovlašćenja, saradnji lokalnih NVO sa policijskim servisom i mogućnostima daljeg snaženja razvoja policije na lokalnom nivou i sagalnso potrebama zajednice, kazao je Janjušević.

Savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljučkić kaže da je kontakt sa medijima, nevladinim sektorom i prije svega građanima treba da bude 24 sata .

- Nije dopustivo da neko na prijem kod policijskog starješine čeka danima na prijem. Mi smo to čekanje sveli na sate. Građani čak i kada nemaju dovoljno informacija, uvijek su u pravu. Mi smo tu da vidimo o čemu se radi i da im damo pravu informaciju, kazao je Frljučkić.

Sa učesnicima konferencije razgovarao je i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.