- Nagradu „Risto Ratković“ ove godine će ravnopravno podijeliti Lana Derkač iz Zagreba za knjigu pjesama „Posvajanje neba“ u izdanju Hrvatskog društva pisaca i Tatjana Bijelić iz Banjaluke za knjigu „Karta više za pikarski trans“ u izdanju Književne zaklade/fondacije „Fra Grgo Martić“ – Kreševo, kazao je predsjednik Žirija za ovu prestižnu nagradu Mladen Lompar na današnjoj konfereniciji za novinare u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

- U najuži izbor našli su se još i Mustafa Zvizdić sa knjigom “Praški metro” u izdanju Buybooka iz Sarajeva; Vladimir Stojnić sa knjigom “Reverb” u izdanju Kulturnog centra Novog Sada; Đorđe Šćepović sa knjigom “Dok crtah mapu svojih putovanja” u izdanju “Arto” Podgorica i Ljubomir M. Mudreša sa knjigom “Na putu čekanja” u izdanju Kulturnog centra Bar, saopštio je Lompar.

Na vijest da je dobila Nagradu Risto Ratković, Lana Derkač je kazala da je ova Nagrada jako raduje, tim više što je riječ o nagradi koja premašuje stvaralaštvo u samo jednoj državi.

- Nagrada je autoru priznanje za rad do kojeg mu je najviše stalo. Nedavno mi je u jednom intervjuu postavljeno pitanje je li mi pisanje važnije od života. Ne smatram da je važnije ili manje važno od njega. Između pisanja i života stavila bih znak jednakosti. I nagrađena knjiga Posvajanje neba, kao i ostale moje knjige napisane su kao svojevrsna terapija. Pjesnik individualne i globalne slike svijeta pretvara u rojeve stilskih figura. Svjestan da nije potpisao pristanak na nošenje različitih nedaća, ipak nazire svojevrstan sporazum potpisan između nedaće i poezije. Vidi mogućnost za kompenzaciju. Zna da sizifovsko kotrljanje nedaće kao kamena nije sasvim uzaludno jer iz njega proizlazi poetski tekst. Pjesnik je kažnjen da bi bio nagrađen i kazna nije posljednja namjera bogova. Odjednom je pjesnik čak  izvrstan ekonomist jer iz osobnog gubitka i neuspješnog transporta kamena izvlači duhovni profit. Ali književnost voli paradokse! – kazala je Lana Derkač.

Slično je reagovala i Tatja Bijelić. Na vijest da je dobila Nagradu “Risto Ratković”, Tatjana kaže da je vijest stigla sasvim neočekivano.

- Ono što u ovom trenutku mogu da izjavim je da sam izuzetno počastvovana što je moja knjiga poezije "Karta više za pikarski trans" uspjela da zaintrigira žiri ove prestižne regionalne i međunarodne nagrade koja se dodjeljuje u Crnoj Gori i promoviše rad književnih stvaralaca sa naših prostora i šire. Zadovoljstvo mi je da primim nagradu koja nosi ime značajnog modernističkog pjesnika koji je mnogo putovao upoznajući nove kulture i čije pjesme karakterišu izrazita liričnost i povremeni izleti u nadrealno, kao i istančana refleksivnost prožeta toplom ljudskom emocijom. Smatram da ova nagrada, kao i čitava manifestacija „Ratkovićeve večeri poezije“, svojim značajem uspješno promovišu pjesnički izraz, povezujući regionalne i međunarodne pjesnike i pjesnikinje sličnih i različitih poetika u cilju konstruktivnog dijaloga, saradnje i uživanja u knjigama i književnosti, kazala je Bijelić.

Sekretar Žirija Kemal Musić istakao je da je ove godine za glavnu nagradu konkurisalo 38 knjiga, te da je žiri radio tako što članovi između sebe nijesu znali jedni za druge.

- Osim predsjednika Žirija Mladena Lompara, o ovogodišnjoj Nagradi Risto Ratković odlučivali su još i Zuvdija Hodžić iz Crne Gore, Petar V. Arbutina iz Srbije, Hadžem Hajdarević iz Bosne i Hercegovine i Branko Čegec iz Hrvatske. Isti žiri donio je odluku i o finalistima za Nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godine. Prema odluci Žirija za prva tri mjesta će se boriti Enesa Mahmić iz Kopera, Jovana Bojović iz Podgorice,Ersan Muhović iz Novog Pazara, Tino Deželić iz Zagreba, Emina Selimović iz Zenice, Natalija Jovanović iz Beograda, Milica Milenković iz Svrljiga, Jana Radičević iz Golubovaca, Barbara Delać iz Kotora, Marija Dragnić iz Beograda i Emir Kapetanović iz Mostara, saopštio je Musić.