Zajednička izložba djela umjetnika Abaza Dizdarevića i Dina Karaila biće otvorena u petak, 8. oktobra, u 19 sati u izložbenom prostoru Dvorca Petrovića u Podgorici.

Kustosica Anja Marković zapisala je da iako se Dizdarević i Karailo bave različitim temama u svojim radovima, one su vrlo isprepletane, vrlo zamršene i često gdje počinje jedna, kao posljedica se nastavlja druga.

"Savremeni umjetnici osjećaju i reaguju na sve što se u društvu dešava. Oni osjećaju i reaguju na nevjerovatnu brzinu razvoja i transformacije savremenog društva, ali i probleme koji usput nastaju. Tu su da poentiraju i da nas zapitaju, natjeraju da se zamislimo… Dižući svijest i ukazujući na probleme umjetnici poput Dizdarevića i Karaila jesu ona lokomotiva društva" – zapisala je Marković.

Abaz Dizdarević rođen je u Bijelom Polju 1978. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, 2002. godine, gdje je i magistrirao 2010. u klasi prof. Branislava Sekulića. Deset godina kasnije – 2020. završio je doktorske studije na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. U periodu od 2002. do 2007. godine bio je saradnik u nastavi na FLU Cetinje. Nakon završetka postdiplomskih studija bio je angažovan kao docent na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran“ u Podgorici, kao i na Internacionalnom Univerzitetu, u Novom Pazaru. Bio je direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ i Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović-Strunjo“ u Bijelom Polju. Potpredsjednik je ULUCG-a, član ULUBIH i član SULU-a.

Dino Karailo rođen je u Beogradu 1977. Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2000. godine, gdje je i magistrirao 2004. Doktorske studije intermedije na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU) Beograd, završio je 2021. godine. Od 2007. radi na FVU gdje je trenutno vanredni profesor. Član je ULUCG-a.