Povodom prvog aprila Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma Opštinska kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bijelo Polje, održala je predavanje u Osnovnoj školi „Milovan jelić“, u Pavinom Polju za učenike osmog i devetog  razreda.

I pored činjenice da je prodaja kao i konzumacija alkohola zabranjena mlađim  ispod 18 godina, broj djece školskog uzrasta koja konzumiraju alkohol na žalost se ne smanjuje. Alkohol je najčešće prvo sredstvo zavisnosti koje probaju mladi i s kojim se najčešće prvi put susretnu u porodičnom okruženju gdje im alkohol nerijetko bude i ponuđen od strane roditelja ili nekog od najbliže rodbine. Prema relevantnim istraživanjima, tinejdžer koji je počeo piti alkohol sa 14. godina i ranije ima četiri puta veću vjerovatnoću da kasnije razvije zavisnost od alkohola, ali da počne sa konzumiranjem i drugih psihoaktivnih supstanci. Upravo je ovo bio razlog da djeci ovog uzrasta službenici; Opštinske kancelarije Dragoslav šebek I Centra bezbjednosti Dejan Bogavac predoče i upozore ih na , sve štetnosti i posljedice konzumiranja alkohola u tom životnom dobu.

Ovo je ujedno I prilika da se skrene pažnja i svima ostalima, o veličini ovog problema koji postoji u našem društvu.  U crnoj Gori, kao I u regionu kurtološki se podržava konzumiranje alkoholnih pića, a najveći broj ljudi pije umjereno i bez štetnih posljedica. Međutim, kod nemalog broja konzumacija alkohola prerasta u zloupotrebu ili u  štetnu naviku, a onda I u zavisnost. Alkohol je po svojoj definiciji psihoaktivna droga, odnosno hemijska supstanca izrazitog fiziološkog efekta, koja mijenja moždanu funkciju, što rezultira privremenom promjenom percepcije, raspoloženja, svijesti ili  ponašanja.   To je droga koja društvu nanosi  najviše štete mnoga zlostavljanja, nasilnička ponašanja, saobraćajne nezgode, neispunjavanje radnih obaveza, izostanci sa posla i drugo upravo su najčešće posljedica zloupotrebe i prekomjernog konzumiranja alkohola.


KANCELARIJA ZA PREVENCIJU BOLESTI ZAVISNOSTI