Ratkovićeve večeri poezije, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore biće otvorene sjutra u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Prvog dana festivala, prije svečanog otvaranja koje je zakazano za 19 časova, biće upriličena „Kafa sa piscem“, tj. razgovor između Zorana Živkovića i Dragića Rabrenovića, od 10 časova u Kući Rista Ratkovića.

Program „Susret u kratkoj priči“, u okviru kojeg će učestvovati književnici Blaga Žurić, Dragić Rabrenović, Edin Smailović, Aleksandar Srdanović, Amar Mulabegović i Sanja Cvijović, biće održan u 11 sati, dok je od 18 sati planirana izložba posvećena Rabindranatu Tagori.

Ovogodišnje „Ratkovićeve večeri poezije“ svečano će biti otvorene u 19 časova u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, dok će sat kasnije biti održano Međunarodno pjesničko veče, koje će okupiti književnike iz Crne Gore, regiona i svijeta, a u programu učestvuju Miljan Nikolić, Danilo Lompar i Ivana Đukić iz Crne Gore, Clara Nubile iz Italije, Veroljub Vukašinović iz Srbije, Melida Travančić iz Bosne i Hecegovine, kao i Sjangjang Hi iz Kine.

Drugog dana manifestacije, 4. septembra, program počinje od 10 časova u Kući Rista Ratkovića, „Kafom sa piscem“ a sa Javuzom Kartaliogluom iz Turske razgovaraće Damir Šabanović. Od 11 sati, u Kući Rista Ratkovića, planiran je „Susret u kratkoj priči“, književna radionica za srednjoškolce sa Zoranom Živkovićem.

Od 12 sati program „Vi ste sigurno rod“, najbolja knjiga iz savremene francuske istorije 2019. godine, u okviru kojeg učestvuju Fransoa Giljom Loren i Jovana Ilić. Program „Nova čitanja“ zakazan je za 16 časova, Novi izazovi u umjetničkom pisanju, na kojem će učestvovati Nedžad Ibrahimović i Marinko Vorgić.

Od 18 časova u galeriji Centra za kulturu biće otovroena izložba slika Đeljoša Đokaja, a o njegovom stvaralaštvu će govoriti Sead Đokaj i Abaz Dizdarević. Program „Zli dusi“ u okviru kojeg će biti promovisano kritičko izdanje „Zli dusi Fjodora Mihajloviča Dostojevskog“, zakazan je za 19 časova u dvorištu Kuće Rista Ratkovića.

Drugo veče manifestacije zatvoriće program „Eno ga, po moru teče Lim“, od 21 sat, a u okviru međunarodne pjesničke večeri učestvovaće Svetlana Kalezić, Milica Kralj i Aleksandra Vučetić iz Crne Gore, Branislav Zubović i Bratislav Milatović iz Srbije, Faiz Softić iz Luksemburga i An Jan iz Kine.

Posljednjeg dana ove pjesničke svetkovine, od 10 sati, planiran je program „Kafa sa piscem“ u Kući Rista Ratkovića, a učestvovaće Nađa Durković i Nedžad Ibrahimović. „Susret u kratkoj priči“, u okviru kojeg će biti održana književna radionica za srednjoškolce sa Zoranom Živkovićem, takođe će početi u 10 sati. Program za mlade pjesnike biće održan u 15 sati, u okviru kojeg će nastupiti finalisti ovogodišnjeg konkursa „Ratkovićevih večeri poezije“ za pjesnike do 27 godina i proglašenje dobitnika prve, druge i treće nagrade, kao i uručenje.

Program „Eno ga, po moru teče Lim“, okupiće pjesnike iz Crne Gore, regiona i svijeta. U okviru programa od 19 sati učestvovaće Anton Gojčaj i Obrad Nenezić iz Crne Gore, Adnadin Jašarević i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine, Danijela Vulićević iz Srbije, i Javuz Kartalioglu iz Turske.