Sve je spremno za 19. Internacionalni festival tamburaških orkestara, koji će trajati od 28. do 30. jula u Bijelom Polju, kazao je direktor Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, Milko Kovačević, na današnjoj konferenciji za medije.

,,Vjerujem da će ovaj festival biti prilika da, osim onog tradicionalnog i kulturnog, pokažemo i turističke kapacitete Bijelog Polja, i iskoristimo festival da okupimo poslovne ljude, i damo mu puni kapacitet. Na tome ćemo temeljiti sve buduće festivale, računajući na budući sadržaj svega što slijedi, jer ćemo vrlo brzo imati otvoreno skijalište i Đalovića pećinu, i naravno, povećan broj gostiju. Gosti ne dolaze samo zbog turističkih sadržaja, već moramo imati dodatnu ponudu, a ta dodatna ponuda jeste u našim kulturnim sadržajima, i sve ustanove kulture u našem gradu biće na fonu toga”, naglasio je Kovačević.

Umjetnički direktor Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, Dražen Konatar, kazao je da prvi program ovogodišnjeg Festivala tamburaških orkestara počinje u četvrtak 28. jula od 20 časova, i to koncertom Kulturno-umjetničkog društva ,,Tekstilac”.

,,Prve večeri nastupiće i grupa ,,Legende”. Već narednog dana, na gradskom trgu nastupiće Dječiji tamburaški orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja, nakon njih će nastupiti tamburaški sastav ,,Muzički signali”, TO HKUD ,,Hoštani” iz Hrvatske, zatim nastup TS ,,Zhiko” iz Mađarske, a predstaviće se kamerni tamburaški sastav iz Subotice. Publika će imati priliku da prati koncert izvorne narodne muzike, vokalnih solista uz pratnju orkestra Almira Martinovića, kao i Šukrije Žutog Serhatlića”, najavio je Konatar.

Trećeg dana festivala, u sali Centra za kulturu biće organizovan ,,Bjelopoljski biznis forum”, sa početkom u 11 časova.

,,Od 20 časova planirano je da nastupi ,,Musical souvenir” sastav iz Ukrajine, tamburaški sastav ,,Esminger” iz Mostara, ,,Ovcepolec” iz Makedonije, ,,Dunavski valovi” iz Srbije kao i ,,Bjelopoljski tamburaši. Nakon nastupa tamburaških grupa, publika će imati priliku da uživa u hitovima kantautora Slobodana Kovačevića i Al Dina”, pojasnio je Konatar na današnjem presu.

Umjetnički direktor Festivala tamburaških orkestara, Milorad Mićo Miranović, kazao je da im je posebno stalo da ,,aktiviraju” dječiji tamburaški orkestar Bijelog Polja.

,,Radi se intenzivno na tome da to bude trajno opredjeljenje, i da tamburu ostavimo mladosti. Zvali smo tamburaški sastav srednje muzičke škole iz Subotice, jer se u tom dijelu svira jako dobra tamburaška muzika, kroz sve faze regularne obuke. Biće lijepo sve to uporediti, i cilj nam je da sve ovo bude stimulans djeci i osobama koje ih vode, da ovo bude jedna lijepa promocija. Cilj je svakako da na festivalu nastupe učesnici iz više djelova, jer tambura, pored pjesme, nosi običaje i kulturu, što je misija festivala, da se povežu ljudi, kulture, vremena. Na tom polju mislim da je festival u Bijelom Polju napravio najveći iskorak, i po ugledu na njega utemeljena su tri druga festivala u regionu”, naveo je Miranović.

Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje, Hasan Ramović, govorio je o Bjelopoljskom biznisu forumu, koji se održava u okviru Festivala tamburaških orkestara, i kazao da je njegova tema ,,Razvoj poljoprovrede u funkciji podrške razvoju turizma”, od vitalnog značaja.

 ,,Na biznis forumu učešće su potvrdili ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, generalni direktor Direktorata za razvoj poljoprivrede, Miroslav Cimbaljević. Učestvovaće istaknuti profesor, bivši prorektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Radovan Pejanović, prof.dr Vasilije Kostić, kao i Slobodan Vojinović, bivši generalni direktor fabrike ,,29. novembar” iz Subotice”, dodao je Ramović.

 

Dalibor Đogović, šef  opštinske Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, kazao je da Bjelopoljski biznis forum daje novu notu Bijelom Polju.

,,Ovaj forum svake godine postaje sve kvalitetniji, samim učesnicima i temama koje se kandiduju. Ovogodišnja tema korespondira razvoju poljoprivrede i turizma. Opština Bijelo Polje kao jedan od strateškijh pravaca  razvoja u narednom petogodišnjem periodu predviđa razvoj turizma i razvoj poljoprivrede, tako da je bilo logično da ove teme budu razamatrane na forumu. Na ovogodišnjem forumu učestvovaće stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, turizma, predstavnici javne uprave i ministarstava. Opština je i ove godine opredijelila sredstva za organizaciju ovog foruma, a glavni organizatori ovogodišnjeg Biznis foruma su Savjet za ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj”, dodao je Đogović.

Podsjetimo, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Opština Bijelo Polje, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turzima, i kompanija M:tel. Izvršna produkcija Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, projatelj festival kompanija ,,PUT Gross”, a medijski sponzori Radio Bijelo Polje, Radio-televizija Crne Gore, RTV Nikšić i RTV Pljevlja.

Izvor: Radio Bijelo Polje