Povodom sve ucestalijih zahtjeva sindikalnih organizacija koje su u vremenu tranzicije prestale sa radom, danas su u Bijelom Polju organizovana dva sastanka, na inicijativu Ministarstva ekonomije, opstina sa sjevera Crne Gore i Socijalnog savjeta Bijelo Polje. Sa predstavnicima organizacija sindikalnih privrednih drustava koja su prestala sa radom bez rijesenih socijalnih pitanja radnika, privrednih drustava koja se nalaze u ekonomsko-finansijskim teskocama i privrednicima privrednih drustava, razgovarali su ministar ekonomije Vladimir Kavaric, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanovic i ministar poljoprivrede i ruaralnog razvoja Tarzan Milosevic, predsjednik Opstine Bijelo Polje Aleksandar Zuric, predsjednik Opstine Berane Vuka Golubovic i predsjednik Opstine Rozaje Nusret Kalac.

Predsjednik Opstine Bijelo Polje Aleksandar Zuric je istakao da su ovi sastanci iskorisceni da se izanaliziraju problemi, te da se u direktnoj komunikaciji predstavnika ministarstava i predstavnika radnika izloze vidjenja o problemima u ovim preduzecima id a se tako pokusa naci model kojim bi se zaostali problemi rijesili do kraja.

-Ovo je jedan u seriji sastanaka izmedju Vlade i lokalnih samouprava. Ono sto je sustina svih ovih procesa je ostvarivanje i realizacija potencijala sjevera Crne Gore. Razgovarali smo o biznis zonama, odnosno stavljanje u funkciju starih industrijskih postrojenja. Tu vidimo sansu i za revitalizovanje postrojenja koja imaju institucionalne infrastrukturne pretpostavke. Na sastanku sa predstavnicima privrednih drustava, razgovarali smo o boljoj koordinaciji izmedju razlicitih nosioca preduzetnistva i inicijativa iz raznih sektora u Crnoj Gori. Opsti utisak je da pored velikog broja preduzetnika koji iznose veliki teret u svakom vremenu su preduzetnici koji danas placaju poreze, zaposljavaju ljude, istakao je ministar ekonomije Kavaric, isticuci i to da nije dobra koordinacija izmedju preduzetnika industrijskih grana u Crnoj Gori i da bi Vlada u tom pogledu mogla da pomogne. Takodje, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milosevic je istakao da su danasnji sastanci unaprijedili dijalog i donijeli pomak u rjesavanju znacajnih problema izmedju radnika, poslovodstva i firmi koje su privatizovane u prethodnom periodu. On je naglasio, kada je u pitanju sector poljoprivrede, razgovaralo se na temu Gornjeg Ibra iz Rozaja, gdje je dogovoreno da sljedeceg mjeseca bude organizovan sastanak u Rozajama, na kojem ce biti biti detaljnije razgovarano o problemima ovog preduzeca.

-Tender za mljekaru Krisma ce biti raspisan 16. aprila i mislim da ima interesovanja da se ona konacno pusti u funkciju, a to se odnosi in a mljekaru Zora, gdje cemo u narednih mjesec dana imati raspisan tender za privatizaciju te firme. Imamo problem vezano za Bjelasicu Radu, gdje je jasno definisano da se programirani stecaj sprovodi na nacin kako je to zakonom definisano, ostalo je da se radnici odluce-da se sad uvede klasicni stecaj, ili da se ceka kraj godine da se vidi kako ce se zavrsiti programirani stecaj koji treba da se zavrsi do kraja godine. Takodje, imamo problem radnika pekare, gdje smo se dogovorili da se obaveze koje su preuzeli ljudi iz Bjelasice Rada moraju ispuniti, jer pitanje koncesija koje je u nadleznosti Ministarstva ekonomije ne moze se produziti ako se ne ispune sve obaveze prema radnicima pekare Rada. Od vecine radnika ovih kolektiva postoji interesovanje da dobiju kredite i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, istakao je ministar Milosevic.